Czy parapety z konglomeratu są trwałe?
Parapety z konglomeratu są stosunkowo popularnym rozwiązaniem, polecanym często przez architektów. Stanowią jednocześnie odporniejszą wersję parapetów z marmuru lub granitu. Paradoksalnie konglomerat może okazać się dla wielu opcją idealną – tańszy i o znacznie lepszych właściwościach niż kamienie. Można go stosować zarówno przy podokiennikach zewnętrznych, jak i wewnętrznych.
Czym jest konglomerat?
Na rynku można spotkać dwa konglomeraty: naturalny oraz sztuczny. Pierwszy ma formę zlepka różnych elementów skalnych (piasku, skał). Konglomerat sztuczny powstaje z połączenia drobnego kamienia (marmuru czy granitu) z żywicą poliestrową. Przypomina on spieki kwarcowe, jednak ma znacznie większą granulację.
Parapety mogą być tworzone z obu rodzajów konglomeratu. Ów materiał wykorzystuje się często również na blaty kuchenne.
Cechy konglomeratu
Konglomeraty cechują się dobrymi właściwościami fizycznymi: trwałością, odpornością na niesprzyjające warunki atmosferyczne i uszkodzenia mechaniczne czy chemiczne. Bardzo ciężko jest je zarysować czy trwale uszkodzić. Ponadto należą do materiałów stosunkowo lekkich – w przeciwieństwie do kamienia naturalnego. Konglomeraty można ze sobą bezproblemowo łączyć – bez obawy, że powstaną widoczne spojenia. Przydaje się to w szczególności przy produkcji blatów kuchennych.
Konglomeraty są również łatwe w naprawie. Rozwiązanie to sprawdza się przy parapetach zewnętrznych, które mogą się czasem lekko uszkodzić w wyniku warunków pogodowych. Przy naprawie pomaga żywica, którą można wykorzystać do naprawy zniszczonego elementu.
Aby uniknąć nagłych problemów – w szczególności z uszkodzeniami – warto wybierać parapety pochodzące tylko od sprawdzonych producentów. Przykładem firmy, która zajmuje się dystrybucją dobrej jakości parapetów, jest przedsiębiorstwo Okna Mikołajczyk. Można tu również odnaleźć inne elementy, związane bezpośrednio z gospodarstwem domowym, np. okna, bramy, drzwi wewnętrzne.
Wady konglomeratu
Jak każdy materiał konglomerat posiada również swoje wady. Przede wszystkim – mimo znacznej trwałości – może nie sprawdzić się w kontakcie z wysokimi temperaturami (ulegnie wtedy stopieniu). W przypadku parapetów nie jest to takie istotne, ponieważ rzadko kiedy mają one bezpośredni kontakt z gorącymi naczyniami. Sytuacja inaczej prezentuje się w przypadku blatów kuchennych. Choć drobny i krótki kontakt z gorącym naczyniem nie uczyniłby im większej krzywdy, lepiej unikać takich sytuacji. Domownicy często polecają wykorzystywanie różnych podkładek, na których można kłaść gorące naczynia kuchenne.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana