Dlaczego warto mieć płytę indukcyjną w kuchni?

Płyty indukcyjne zyskują coraz większą popularność. Są estetyczne, eleganckie i doskonale pasują zarówno do nowoczesnych, jak i tradycyjnych kuchni. Jendak jeszcze kilka lat temu – ze względu na wysoką cenę - nie były osiągalne dla każdego. Dziś, choć płyty indukcyjne nadal nie należą do najtańszych, sytuacja się zmieniła. Czy warto zainwestować w płytę indukcyjną? Poniżej przedstawiamy listę wad i zalet tego rozwiązania.

Jak to działa?

W dużym uproszczeniu płyty indukcyjne działają na zasadzie indukcji elektromagnetycznej. Oznacza to, że gdy położymy na jej powierzchni, garnek wykonany ze stali ferromagnetycznej, między nim a płytą wytworzy się pole magnetyczne.

Wszystko dzięki specjalnym cewkom indukcyjnym, które zaczynają wytwarzać zmienne pole elektromagnetyczne. To z kolei emituje ciepło. W wyniku tego procesu, nagrzewa się tylko dno garnka, a nie cała powierzchnia płyty. Właśnie dlatego płyta w czasie gotowania pozostaje chłodna.

W zależności od modelu, płyty mają rożne typy sterownia. Z reguły jest ono dotykowe, jednak w droższych modelach odbywa się za pomocą tzw. slidera, czyli elektronicznego suwaka.

Zalety płyty indukcyjnej

1. Bezpieczeństwo
Wszyscy wiemy, że w kuchni nie trudno o wypadek – szczególnie jeśli urzędują w niej najmłodsi. Niepodważalną zaletą płyty indukcyjnej jest to, że nie nagrzewa się tak szybko i mocno, jak tradycyjna płyta grzewcza, więc bez obaw mogą korzystać z niej nawet dzieci. Nowoczesne płyty są też wyposażone w inteligentne systemy zabezpieczające przed niekontrolowanym jej wyłączeniem czy zwiększeniem mocy.

2. Łatwość utrzymania
Sterylnie czyste kuchnie istnieją tylko w reklamach i folderach producentów sprzętu kuchennego. Rzeczywistość wygląda jednak nieco inaczej - każdemu z nas zdarzy się czasem nabrudzić w czasie gotowania. Zawartość garnka, która wykipi, sos pomidorowy, który w tajemniczy sposób ląduje poza garnkiem czy pryskający tłuszcz – tak wygląda prawda o gotowaniu. Jeśli już nabrudzimy, a nasza płyta wygląda, jakby właściwe gotowanie odbywało się raczej poza garnkiem, to na szczęście niewiele trzeba by płyta wróciła do niemal fabrycznego wyglądu. Wystarczą: gąbka, woda, odrobina detergentu i papierowy ręcznik. Tu należy dodać, że płyty indukcyjne mają całkowicie gładką powierzchnię – brak rowków, czy zagłębień zdecydowanie ułatwia czyszczenie.

3. Oszczędność energii
Zdaniem ekspertów korzystanie z płyty indukcyjnej jest po prostu tańsze, niż korzystanie z tradycyjnej płyty grzewczej. Pobór mocy może być niższy nawet o 25 procent! Oszczędności wynikają także ze skróconego czasu gotowania - według wyliczeń, średni czas przyrządzania danej potrawy, może być skrócony o 30 procent!

4. Funkcjonalność
Już średniej klasy modele wyposażone są w szereg przydatnych funkcji. Kolorowy wyświetlacz LCD, tryb boost, smart boiling, timer czy wbudowana pamięć, która pozwala zapisać czas i temperaturę gotowania ulubionej potrawy – to tylko niektóre z nich. Dodatkowo większość płyt indukcyjnych wyłączy się sama, gdy tylko zdejmiesz niej naczynie!