Materiał Partnera

Właściwości wody kotłowej

Właściwości wody kotłowej

Woda kotłowa jest używana w urządzeniach i instalacjach, w których prawidłowe działanie systemu mogłoby być zagrożone przez osadzanie się kamienia, korozję i obecność zanieczyszczeń. Stosowana tam ciecz musi spełniać rygorystyczne wymogi dotyczące twardości, odczynu pH, a także zawartości pierwiastków, takich jak żelazo czy siarka. Jakie właściwości wody kotłowej wpływają na jej przydatność do konkretnych zastosowań? Sprawdź szczegóły.

Gdzie stosuje się wodę kotłową?

Woda kotłowa jest to ciecz, która została poddana zmiękczeniu, aby jej parametry odpowiadały konkretnym zastosowaniom, takim jak wytwarzanie odpowiedniej ilości pary wodnej oraz wydajne i bezawaryjne działanie kotła. Taki rodzaj substancji jest niezbędny do zasilania:

  • kotłowni wodnych,
  • kotłowni parowych,
  • wytwornic pary,
  • urządzeń wyparnych,
  • autoklawów.
Są to miejsca, w których parametry wody mają szczególne znaczenie, ponieważ ich złe dobranie może powodować awarie lub konieczność podejmowania kosztownych działań, np. regularnego odsalania – wyjaśnia ekspert z firmy  ESC GLOBAL.

Parametry wody kotłowej

Podstawową właściwością, na którą zwraca się szczególną uwagę podczas badania wody kotłowej, jest jej twardość. W poszczególnych fragmentach instalacji ciepłowniczych woda ulega odparowaniu. Jeśli byłaby zbyt twarda, w wyniku powstawania pary wodnej na wężownicach osadzałby się kamień, który mógłby zablokować przepływ cieczy. Taka sytuacja skutkuje awarią i koniecznością kosztownej naprawy.

Kolejnym istotnym parametrem jest odczyn pH. W przypadku surowej wody, czyli niepoddanej żadnym działaniom zmiękczającym, wartość pH waha się w okolicy 7, a więc jej odczyn jest obojętny. Pożądaną wartością w przypadku wody kotłowej jest pH wyższe niż 9,3. Ma to zapobiegać rozpuszczaniu się w cieczy żelaza. Do uzyskania odpowiedniego poziomu tego wskaźnika wykorzystuje się m.in. sodę kaustyczną.

W przypadku wody wykorzystywanej w kotłach różnego typu, analizie poddaje się także całkowitą ilość substancji rozpuszczonych. Warto zauważyć, że podczas parowania zagęszczenie pierwiastków w wodzie zwiększa się, co powoduje między innymi zbytnie zasolenie. Aby uniknąć nadmiaru soli w wodzie kotłowej, stosuje się zawory, które mają na celu odprowadzanie zasolin.

Woda kotłowa powinna być poddawana regularnemu badaniu, podczas którego kontroluje się wymienione powyżej parametry. Oprócz tego obserwacji poddaje się także ilość i rodzaj osadu. Jeśli jest go zbyt wiele, oznacza to, że system zmiękczania nie działa prawidłowo. Takie pomiary należy przeprowadzać przynajmniej raz dziennie.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję