Artykuł sponsorowany

Szkło hartowane w zastosowaniach kuchennych. Kiedy potrzebne, a kiedy niekoniecznie?

Szkło hartowane w zastosowaniach kuchennych. Kiedy potrzebne, a kiedy niekoniecznie?

Szkło hartowane może stanowić element przedmiotów codziennego użytku, takich jak kabiny prysznicowe, witryny kominków oraz panele do kuchni. Architekci wnętrz chętnie sięgają po ten materiał, gdyż łączy w sobie ciekawą estetykę z ponadprzeciętną wytrzymałością. Ze względu na swoje właściwości szkło hartowane znajduje zastosowanie wszędzie tam, gdzie zastosowanie zwykłego szkła mogłoby okazać się niebezpieczne.

Charakterystyka szkła hartowanego

Hartowanie szkła zwiększa jego wytrzymałość, a tym samym zwiększa poziom bezpieczeństwa jego użytkowania. Zabieg ten polega na rozgrzaniu szklanej powierzchni do 600 stopni Celsjusza, a następne jej gwałtowne schłodzenie. Hartowanie wzmacnia około dziewięciokrotnie strukturę szkła, gwarantując wytrzymałość mechaniczną i termiczną.

Jednocześnie proces ten w żaden sposób nie wpływa na wygląd lub objętość szyby. Zmieniają się za to jego właściwości. Ten rodzaj szkła to gwarancja bezpieczeństwa, ale i elegancji, dzięki czemu od lat wykorzystywane jest w procesie aranżacji wnętrz.

Szkło dzięki hartowaniu staje się bardziej wytrzymałe nie tylko na uszkodzenia mechaniczne, ale także zmiany temperatur. Szkło hartowane, w przeciwieństwie do szyby typu float, nie pęka w przypadku wysokich mrozów czy gwałtownych zmian temperatur. Szacuje się, że szkło tego typu jest w stanie znieść różnicę nawet 200 stopni Celsjusza.

Szkło hartowane różni się od tego zwykłego również sposobem pękania. Szyba niehartowana przy rozbiciu rozbija się na duże, nieregularne, ostro zakończone kawałki, którymi można się pokaleczyć. Szyba hartowana zaś rozpada się na wiele maleńkich, tępo zakończonych kawałków. Dzięki temu ryzyko uszkodzeń ciała jest stosunkowo niewielkie – dodaje pracownik firmy Stylowy Druk specjalizującej się w obróbce szkieł i luster oraz innowacyjnym druku na szkle.

Zastosowanie szkła hartowanego w kuchni

Na rynku dostępne są różne rodzaje hartowanych szyb. W pomieszczeniach kuchennych wykorzystuje się je najczęściej do ozdabiania ścian nad blatem kuchennym, ale również w blatach stołowych, meblach, a nawet na podłodze, w postaci specjalnie zaprojektowanych paneli. Panele szklane w kuchni są częstym wyborem osób ceniących sobie wygodę i nowoczesny wygląd. Należy jednak pamiętać o dokładnym uszczelnieniu przestrzeni między szkłem a innymi materiałami, aby uniknąć gromadzenia się brudu.

Szkło hartowane w kuchni sprawdza się wspaniale z wielu aspektów. Jest szczególnie polecane do małych powierzchni, aby optycznie powiększyć przestrzeń, przy jednoczesnym nadaniu wyrazistego i nowoczesnego charakteru. Szkło szybko się czyści, a także jest odporne na wysokie temperatury, przez co nie pęka w kontakcie z ciepłymi garnkami i naczyniami. Jest to więc materiał łatwy w utrzymaniu, praktyczny i ponadczasowy.

Szkło hartowane może mieć postać przezroczystą, zmatowioną, lakierowaną, a nawet być ozdobione konkretną grafiką, co zwiększa możliwości aranżacyjne i pozwala na dostosowanie wyglądu pomieszczenia do własnych preferencji. Sprawia to, że szkło hartowane do kuchni może mieć niejedno oblicze. Jest nie tylko modne i estetyczne, ale przede wszystkim praktyczne.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.