Materiał Partnera

Szkło hartowane w zastosowaniach kuchennych. Kiedy potrzebne, a kiedy niekoniecznie?

Szkło hartowane w zastosowaniach kuchennych. Kiedy potrzebne, a kiedy niekoniecznie?

Szkło hartowane może stanowić element przedmiotów codziennego użytku, takich jak kabiny prysznicowe, witryny kominków oraz panele do kuchni. Architekci wnętrz chętnie sięgają po ten materiał, gdyż łączy w sobie ciekawą estetykę z ponadprzeciętną wytrzymałością. Ze względu na swoje właściwości szkło hartowane znajduje zastosowanie wszędzie tam, gdzie zastosowanie zwykłego szkła mogłoby okazać się niebezpieczne.

Charakterystyka szkła hartowanego

Hartowanie szkła zwiększa jego wytrzymałość, a tym samym zwiększa poziom bezpieczeństwa jego użytkowania. Zabieg ten polega na rozgrzaniu szklanej powierzchni do 600 stopni Celsjusza, a następne jej gwałtowne schłodzenie. Hartowanie wzmacnia około dziewięciokrotnie strukturę szkła, gwarantując wytrzymałość mechaniczną i termiczną.

Jednocześnie proces ten w żaden sposób nie wpływa na wygląd lub objętość szyby. Zmieniają się za to jego właściwości. Ten rodzaj szkła to gwarancja bezpieczeństwa, ale i elegancji, dzięki czemu od lat wykorzystywane jest w procesie aranżacji wnętrz.

Szkło dzięki hartowaniu staje się bardziej wytrzymałe nie tylko na uszkodzenia mechaniczne, ale także zmiany temperatur. Szkło hartowane, w przeciwieństwie do szyby typu float, nie pęka w przypadku wysokich mrozów czy gwałtownych zmian temperatur. Szacuje się, że szkło tego typu jest w stanie znieść różnicę nawet 200 stopni Celsjusza.

Szkło hartowane różni się od tego zwykłego również sposobem pękania. Szyba niehartowana przy rozbiciu rozbija się na duże, nieregularne, ostro zakończone kawałki, którymi można się pokaleczyć. Szyba hartowana zaś rozpada się na wiele maleńkich, tępo zakończonych kawałków. Dzięki temu ryzyko uszkodzeń ciała jest stosunkowo niewielkie – dodaje pracownik firmy Stylowy Druk specjalizującej się w obróbce szkieł i luster oraz innowacyjnym druku na szkle.

Zastosowanie szkła hartowanego w kuchni

Na rynku dostępne są różne rodzaje hartowanych szyb. W pomieszczeniach kuchennych wykorzystuje się je najczęściej do ozdabiania ścian nad blatem kuchennym, ale również w blatach stołowych, meblach, a nawet na podłodze, w postaci specjalnie zaprojektowanych paneli. Panele szklane w kuchni są częstym wyborem osób ceniących sobie wygodę i nowoczesny wygląd. Należy jednak pamiętać o dokładnym uszczelnieniu przestrzeni między szkłem a innymi materiałami, aby uniknąć gromadzenia się brudu.

Szkło hartowane w kuchni sprawdza się wspaniale z wielu aspektów. Jest szczególnie polecane do małych powierzchni, aby optycznie powiększyć przestrzeń, przy jednoczesnym nadaniu wyrazistego i nowoczesnego charakteru. Szkło szybko się czyści, a także jest odporne na wysokie temperatury, przez co nie pęka w kontakcie z ciepłymi garnkami i naczyniami. Jest to więc materiał łatwy w utrzymaniu, praktyczny i ponadczasowy.

Szkło hartowane może mieć postać przezroczystą, zmatowioną, lakierowaną, a nawet być ozdobione konkretną grafiką, co zwiększa możliwości aranżacyjne i pozwala na dostosowanie wyglądu pomieszczenia do własnych preferencji. Sprawia to, że szkło hartowane do kuchni może mieć niejedno oblicze. Jest nie tylko modne i estetyczne, ale przede wszystkim praktyczne.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję