Nowoczesne piece kaflowe – charakterystyka i zalety rozwiązania
Historia pieców kaflowych sięga XVIII wieku. Jeszcze niedawno kojarzyły nam się one wyłącznie z piecami starego typu, w starych budynkach – przede wszystkim kamienicach i domach jednorodzinnych. Zaczęły z nich znikać, gdy miasta coraz częściej i gęściej – dosłownie i w przenośni – zaczęły opanowywać sieci centralnego ogrzewania. Dziś piece kaflowe, ale już w nowoczesnym stylu, ponownie zyskują popularność.
Piece kaflowe do wnętrz w stylu tradycyjnym i nowoczesnym
Nowoczesne piece kaflowe z założenia nawiązują do wieloletniej tradycji ceramicznych kafli, jednak trzeba zaznaczyć, że na rynku znajdziemy piece kaflowe, które można wkomponować we wnętrza w każdym stylu. Jak mówią nam przedstawiciele firmy Intebo z Limanowej, doskonałym przykładem pieców kaflowych, które pasują zarówno do wnętrz tradycyjnych, jak i nowoczesnych, są wolnostojące piece kaflowe marki Thorma, która od wielu dekad należy do jednego z wiodących producentów pieców kominkowych i kuchennych w Europie. Wśród produktów tej marki znajdziemy piece wykonane z mniej lub bardziej zdobionych, ceramicznych kafli. Konkretny przykład: piec Delia plus z dużą, czernioną półokrągłą szybą dostępny w różnych kolorach kafli: biały, czarny połysk lub biały, ewentualnie czarny mat, w którym można palić drewnem w kawałkach w kawałkach lub brykietem ekologicznym. Do wspomnianego pieca dostępna jest również akumulacja w formie dodatkowych krążków układanych na piecu oraz po jego bokach. Krążki te doskonale zwiększają wydajność oraz pozwalają nam dłużej cieszyć się przyjemnym i nastrojowym ciepłem.
Zalety nowoczesnych pieców kaflowych
Piece kaflowe od nowoczesnych producentów, czy tym bardziej piece kaflowe budowane na zamówienie przez zduna, wyróżnia nie tylko wyjątkowy wygląd, oryginalność w porównaniu z grzejnikami, czy metalowymi piecykami. Piec kaflowy – ze względu na jego konstrukcję – z założenia można podpiąć do komina i to wystarczy. Nie musimy do niego doprowadzać oczywiście ani gazu, ani prądu, ani też wody, choć nowoczesny piec kaflowy można podłączyć do centralnego ogrzewania lub podgrzewać dzięki niemu wodę użytkową.
Warto również zgłębić temat rodzajów palenisk i wkładów zduńskich do pieców kaflowych. Pierwsze z nich to wkłady tradycyjne z żeliwnymi drzwiczkami lub małymi szybkami w piecach, które wraz z dodatkową masą akumulacyjną głównie służą do ogrzewania konkretnego pomieszczenia. Drugi rodzaj – wkłady z dużymi szybami, które pozwalają obserwować ogień. Jeśli chcemy za pomocą pieca kaflowego ogrzewać wodę, musimy zamontować wymiennik ciepła nad paleniskiem. Warto też dodać, że można kupić i zainstalować piec kaflowy z płaszczem wodnym i jednocześnie dodatkową masą akumulacyjną, która może być uformowana w postaci tzw. ciepłej ławeczki – tu ciepło będzie krążyło w kanałach akumulacyjnych, delikatnie promieniując i pozwalając nam cieszyć się ciepłem domowego ogniska.
W związku z powyższym naszym zdaniem nie bez powodu piece kaflowe wracają dziś do łask!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana