Materiał Partnera

Charakterystyka kuchennych okapów teleskopowych

Charakterystyka kuchennych okapów teleskopowych

Okap bez wątpienia powinien się znajdować w każdej kuchni. Obecnie w sklepach z elementami wyposażenia kuchni i z artykułami AGD dostępnych jest bardzo dużo rodzajów okapów i pochłaniaczy powietrza, które różnią się między sobą sposobem budowy, wielkością i ceną. Od przynajmniej 30 lat zdecydowanie największą popularnością wśród klientów cieszą się najbardziej klasyczne okapy teleskopowe. W artykule dokładniej tłumaczymy, dlaczego stosowanie okapu w kuchni jest tak bardzo ważne oraz opisujemy, jak działają okapy teleskopowe i jakie są ich największe zalety.

Okap niezbędnym elementem wyposażenia w kuchni

Obecnie praktycznie w każdej kuchni nad płytą grzewczą umieszczany jest okap. Dzięki niemu udaje się po prostu znacznie ograniczyć lub całkowicie zapobiec roznoszeniu się po kuchni, lub po całym mieszkaniu powstających podczas gotowania i smażenia intensywnych zapachów. To jednak nie jest jedyna rola, jaką pełni okap w kuchni. Poprzez jego zastosowanie udaje się bowiem także zapobiec brudzeniu się szafek i ścian obok płyty grzewczej, wydobywającymi się z gotujących potraw kroplami wilgoci i tłuszczu.  Zadaniem okapu jest wciąganie wszystkich tworzących się zapachów i oparów, co pozwala znacznie poprawić wygląd kuchni oraz panujący w niej klimat, czyli jakość powietrza.

Obecnie w sklepach można kupić różne rodzaje okapów kuchennych. Najpopularniejsze są będące tematem naszego artykułu okapy teleskopowe, ale niektórzy klienci, decydują się także na inne ich rodzaje, m.in. na okapy sufitowe, okapy wyspowe czy okapy wbudowane w blat. Dlaczego pomimo tak dużej możliwości wyboru okapy teleskopowe cały czas cieszą się tak dużą popularnością wśród klientów?

Charakterystyka okapów teleskopowych

Tradycyjne okapy teleskopowe są montowane pod znajdującą się nad płytą grzewczą szafką. Obecnie w sklepach dostępne są okapy teleskopowe w dwóch wersjach: jako wyciąg lub jako pochłaniacz powietrza.

Jak tłumaczy nasz rozmówca, doradca klientów ze sklepu internetowego AGD Smart: Różnica pomiędzy wyciągami powietrza a pochłaniaczami jest taka, że wyciągi są połączone z wyciągiem kominowym, przez który odprowadzają wciągany przez siebie dym i brzydkie zapachy na zewnątrz budynku. Z kolei w pochłaniaczach powietrza znajdują się filtry, które oczyszczają pochłaniane powietrze, a następnie przekazują je z powrotem do pomieszczenia. Wygodniejszą wersją okapu jest na pewno wyciąg, ponieważ stosując go nie trzeba dbać o regularną wymianę znajdujących się w nim filtrów. Nie w każdym budynku jest jednak możliwość podłączenia okapu do szybu wentylacyjnego i w takich przypadkach pochłaniacze pozostają jedyną możliwością.

Jakie są największe zalety okapów teleskopowych?

Okapy teleskopowe przez tyle lat cieszą się największą popularnością wśród klientów, przede wszystkim dlatego, że zajmują stosunkowo mało miejsca i można je zastosować nawet w najmniejszych kuchniach. W Polsce cały czas najwięcej osób w miastach mieszka w budowanych w latach 70 i 80 blokach z wielkiej płyty, w których kuchnie były raczej niewielkie i w związku z tym, żeby zapewnić sobie wystarczającą ilość miejsca do przechowywania, konieczne w nich było umieszczenie także szafek wiszących. Zastosowanie okapu teleskopowego było więc w tym przypadku jedyną możliwością posiadania tego przydatnego sprzętu. Ten typ okapu jest jednak także często wykorzystywany także w większych kuchniach. Powodem tego jest przede wszystkim jego prosta konstrukcja i łatwość montażu.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję