Nowoczesne piece kaflowe – charakterystyka i zalety rozwiązania
Historia pieców kaflowych sięga XVIII wieku. Jeszcze niedawno kojarzyły nam się one wyłącznie z piecami starego typu, w starych budynkach – przede wszystkim kamienicach i domach jednorodzinnych. Zaczęły z nich znikać, gdy miasta coraz częściej i gęściej – dosłownie i w przenośni – zaczęły opanowywać sieci centralnego ogrzewania. Dziś piece kaflowe, ale już w nowoczesnym stylu, ponownie zyskują popularność.
Piece kaflowe do wnętrz w stylu tradycyjnym i nowoczesnym
Nowoczesne piece kaflowe z założenia nawiązują do wieloletniej tradycji ceramicznych kafli, jednak trzeba zaznaczyć, że na rynku znajdziemy piece kaflowe, które można wkomponować we wnętrza w każdym stylu. Jak mówią nam przedstawiciele firmy Intebo z Limanowej, doskonałym przykładem pieców kaflowych, które pasują zarówno do wnętrz tradycyjnych, jak i nowoczesnych, są wolnostojące piece kaflowe marki Thorma, która od wielu dekad należy do jednego z wiodących producentów pieców kominkowych i kuchennych w Europie. Wśród produktów tej marki znajdziemy piece wykonane z mniej lub bardziej zdobionych, ceramicznych kafli. Konkretny przykład: piec Delia plus z dużą, czernioną półokrągłą szybą dostępny w różnych kolorach kafli: biały, czarny połysk lub biały, ewentualnie czarny mat, w którym można palić drewnem w kawałkach w kawałkach lub brykietem ekologicznym. Do wspomnianego pieca dostępna jest również akumulacja w formie dodatkowych krążków układanych na piecu oraz po jego bokach. Krążki te doskonale zwiększają wydajność oraz pozwalają nam dłużej cieszyć się przyjemnym i nastrojowym ciepłem.
Przeczytaj również: Piece retorowe. Co warto o nich wiedzieć?
Zalety nowoczesnych pieców kaflowych
Piece kaflowe od nowoczesnych producentów, czy tym bardziej piece kaflowe budowane na zamówienie przez zduna, wyróżnia nie tylko wyjątkowy wygląd, oryginalność w porównaniu z grzejnikami, czy metalowymi piecykami. Piec kaflowy – ze względu na jego konstrukcję – z założenia można podpiąć do komina i to wystarczy. Nie musimy do niego doprowadzać oczywiście ani gazu, ani prądu, ani też wody, choć nowoczesny piec kaflowy można podłączyć do centralnego ogrzewania lub podgrzewać dzięki niemu wodę użytkową.
Przeczytaj również: Jak pielęgnować domowy piec?
Warto również zgłębić temat rodzajów palenisk i wkładów zduńskich do pieców kaflowych. Pierwsze z nich to wkłady tradycyjne z żeliwnymi drzwiczkami lub małymi szybkami w piecach, które wraz z dodatkową masą akumulacyjną głównie służą do ogrzewania konkretnego pomieszczenia. Drugi rodzaj – wkłady z dużymi szybami, które pozwalają obserwować ogień. Jeśli chcemy za pomocą pieca kaflowego ogrzewać wodę, musimy zamontować wymiennik ciepła nad paleniskiem. Warto też dodać, że można kupić i zainstalować piec kaflowy z płaszczem wodnym i jednocześnie dodatkową masą akumulacyjną, która może być uformowana w postaci tzw. ciepłej ławeczki – tu ciepło będzie krążyło w kanałach akumulacyjnych, delikatnie promieniując i pozwalając nam cieszyć się ciepłem domowego ogniska.
Przeczytaj również: Działanie pieca kaflowego od A do Z
W związku z powyższym naszym zdaniem nie bez powodu piece kaflowe wracają dziś do łask!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana