Artykuł sponsorowany

Najczęściej kontrolowane parametry fizykochemiczne w technologii uzdatniania wody

Najczęściej kontrolowane parametry fizykochemiczne w technologii uzdatniania wody

Woda należy do najbardziej rozpowszechnionych związków chemicznych w przyrodzie. Stanowi ona składnik wielu organizmów żywych, a także środowisko życia dla wielu z nich. Jest także niezbędna w codziennym funkcjonowaniu gospodarstw domowych i w przemyśle. Aby jednak woda nadawała się do wykorzystania, konieczne staje się jej uzdatnianie połączone z kontrolą różnych parametrów. Przeczytaj więcej na ten temat.

 

 Czemu służy uzdatnianie wody?

 

Uzdatnianie wody polega na doprowadzeniu jej do takiego stanu, który pozwala na jej zastosowanie w sposób zgodny z przeznaczeniem i zapotrzebowaniem. Wymaga ono wyeliminowania zanieczyszczeń o charakterze mechanicznym, które są wynikiem osadzania się różnego rodzaju substancji organicznych i nieorganicznych – takich, jak: rdza, piasek oraz muł. Osady te wpływają negatywnie na jakość wody.

Przeczytaj również: Metody uzdatniania wody

 

Parametry fizykochemiczne wody

 

Aby ocenić jakość wody, należy przeprowadzić szczegółowe podanie poszczególnych parametrów. Należą do nich przede wszystkim:

  • barwa: wynika z obecności barwnych substancji o charakterze organicznym (żelaza i innych metali), które są związane z frakcją humusową gleby. Mają na nią wpływ zanieczyszczenia naturalnego pochodzenia, zanieczyszczenia ściekami przemysłowymi oraz produkty korozji.
  • smak, zapach: mogą być skutkiem naturalnych i biologicznych procesów, zanieczyszczeń chemicznych lub powstawać podczas magazynowania / dystrybucji wody.
  • mętność: może wynikać z obecności drobnych cząsteczek stałych, które znalazły się w wodzie z powodu niewłaściwego uzdatniania lub unoszenia cząstek osadów z sieci wodociągowej. Woda powinna być utrzymywana na możliwie najniższym poziomie mętności, ponieważ zwiększa to jej jakość pod względem mikrobiologicznym. Wysoka mętność uodparnia mikroorganizmy na działania dezynfekcyjne i może sprzyjać rozwojowi bakterii.
  • temperatura
  • przewodność: wielkość fizyczna określająca przewodnictwo elektryczne wody. Pozwala ocenić w przybliżeniu mineralizację i stopień zanieczyszczenia wód naturalnych.
  • odczyn pH: należy do najważniejszych eksploatacyjnych parametrów wody. Powinien być on kontrolowany na każdym etapie uzdatniania wody. Zgodnie z definicją, pH to ujemny logarytm dziesiętny ze stężenia molowego jonów wodorowych. A zatem: pH= – log [H+]. Zgodnie z umownie przyjętą skalą roztwory kwaśne mają pH < 7, zasadowe pH > 7, obojętne pH = 7.
  • REDOX: wskaźnik zdolności wody do wchodzenia w reakcję zwaną utlenianiem / redukcją (przyjmowania i oddawania elektronów). Wartość wskaźnika wyrażana jest w miliwoltach (mv). Do pomiaru służy miernik ORP.
  • wolny chlor: stosowany jest jako środek do dezynfekcji i wybielania. Używa się go zarówno w warunkach domowych, jak i w działalności przemysłowej. Zawartość chloru wolnego w wodzie nie może przekraczać 0,3 mg/l.

Kontroluje się także zawartość chloru całkowitego, dwutlenku węgla, ozonu, kwasu nadoctowego oraz nadtlenku wodoru.

 

Urządzenia kontrolno-pomiarowe

 

W celu utrzymania pod kontrolą programów do uzdatniania wody wykorzystuje się odpowiednie urządzenia kontrolno-pomiarowe. Do najważniejszych należy automatyczny układ odsalania, stosowany między innymi w obiegach chłodniczych

Przeczytaj również: Zastosowanie nowych technologii w uzdatnianiu wody

Jak tłumaczy specjalista z firmy Global Concepts 2000: Zbyt wysoki poziom koncentracji soli skutkuje tworzeniem się osadów, które z kolei może powodować zakłócenia w pracy urządzeń pomiarowych i sterowniczych. Skutkiem może być także korozja.

Układy odsalania służą do kontroli przewodnictwa elektrycznego, które stanowi miarę zasolenia. Na ogół zbudowane są z sondy pomiarowej (np. przewodnictwa wody z kompensacją temperaturową), sterownika, zaworu elektromagnetycznego oraz czujnika przepływu badanego medium.

Przeczytaj również: Jak wygląda proces filtracji wody na węglu aktywnym?

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.